Slovensko-poľská obchodná výmena si udržiava vysokú dynamiku

07.06.2006 Celý región

Prešov 7. júna (TASR) - Slovensko-poľská obchodná výmena si udržiava vysokú dynamiku, čo je mimoriadne pozitívny jav. Konštatoval to na dnešnom diskusnom str...
Prešov 7. júna (TASR) - Slovensko-poľská obchodná výmena si udržiava vysokú dynamiku, čo je mimoriadne pozitívny jav. Konštatoval to na dnešnom diskusnom stretnutí v Prešove prvý tajomník Veľvyslanectva Poľskej republiky v SR Milan Wenit.

Podľa Štatistického úradu (ŠÚ) SR vzájomný obrat Slovenska a Poľska v roku 1993 predstavoval 328 miliónov USD, čo je v prepočte asi 9,634 miliardy SKK. V roku 2005 dosiahol viac ako 3,4 miliardy USD. \"Toto približne desaťnásobné zvýšenie je výborný trend a sú všetky signály, že sa udrží, \" povedal Wenit. Cenné je podľa neho to, že SR a Poľsko majú vzájomnú bilanciu vyššiu ako s inými štátmi Európskej únie (EÚ). Poľsko je pre Slovensko piatym najväčším obchodným partnerom a podiel stále rastie. Diplomat vidí príčinu vysokej dynamiky okrem iného v osamostatnení sa Slovenska.
Rezervy obchodných stykov sú podľa Wenita v spolupráci malých a stredných podnikov v rukách domácich vlastníkov. Ich vzájomná priama kooperácia nie je dostatočná. Okrem iného je to dané tým, že nie sú ešte príliš zrelé na vstup do zahraničnoobchodných vzťahov. Obávajú sa prvých rizík. Podľa Wenita by sa im v tejto situácii zišla väčšia štátna pomoc.
Slovenskí a poľskí podnikatelia vytvorili málo spoločných podnikov. Podľa Národnej banky Slovenska (NBS) slovenské subjekty investovali v Poľsku do konca minulého roka 27,5 milióna USD, poľskí podnikatelia v SR ešte menej, 5,5 milióna USD. Wenit v tejto súvislosti pripomenul rozdiel v tom, že NBS nevykazuje investície do 500 000 Sk, zatiaľ čo centrálna banka v Poľsku ich vykazuje už od sumy 200 000 Sk.
Diskusiu v rámci dlhodobého programu tzv. Jour-Fixe zorganizovala prešovská kancelária Slovenskej spoločnosti pre zahraničnú politiku v spolupráci s Nadáciou Konrada Adenauera.
(1 USD = 29,372 SKK)
 

Vyberte región

mark